torsdag 13 september 2007

Svenska såpor

Sverige vill ju alltid vara som USA. Oftast går det inte så bra, men i ett särskilt avseende misslyckades vi kapitalt. Nämligen med såpoperor.
Days of Our Lives har gått i typ 100 år. Det började gå i USA innan det ens kom TV till Sverige. Så ni förstår att det är en envis gammal såpa som aldrig har för avsikt att dö ut. På ett fascinerande sätt har de lyckats behålla tittare år efter år med precis samma manus som bara går på repeat, men med olika skådisar. Genom åren har typ en svensk befolkning passerat genom ensemblen.
Ca 80 år senare kläckte någon vis svensk den briljanta idén att försöka ta såpoperafenomenet till Sverige. Genialiskt. Det fungerade ett tag och den ena såpan efter den andra ploppade upp. Jag minns att vi i femte klass levde våra såpor, och som den Rederiet-anhängaren jag var blev det ett mycket ensamt liv i hörnet av ett Tre Kronor-späckat klassrum.

Men så plötsligt, över en natt, dog plötsligt alla våra såpor ut. Hundratals svenskar med skådespelardrömmar blev arbetslösa, dramatiken var död. (Åtminstone den fiktiva, för hur det gick med reell dramatik i TV vet vi ju alla alltför väl.)
Man undrade varför, varför kunde inte våra älskade såpor få leva? Varför fick vi ingen svensk motsvarighet till Days of Our Lives?

När jag idag satt på jobbet fick jag svaret.
Tv 4 visar repriser av Skilda Världar, och plötsligt kommer allting tillbaks till mig. Vattenkammade spegelsmajl och högdragna gubbstruttar blandat med lätt efterblivna bimbobrudar med knubbiga lår och krullhåriga östermalmsdamer i ett enda virrvarr av floskler och mördande pinsamma rolltolkningar.
Förklaringen är enkel.
Såpoperor kunde inte överleva i Sverige eftersom vi inte har några skådisar. Utöver de 7 som turas om att ha huvudrollerna i det årliga biofilmsutbudet existerar knappt en enda aktör värd namnet i detta land. Mespropparna som skämde ut sig här hemma under flera års tid skulle inte ens platsa i USA's mest pinsamma såpa.
Således var idén med såpoperor i Sverige dödsdömd redan innan den fått liv.
Vilket vi på sätt och vis bör vara tacksamma över. Ett avsnitt av Skilda Världar är mer än tillräckligt.

1 kommentar:

Micke sa...

Intressant text, det ligger mycket i det du nämner.

Ett tips, om du (eller någon annan som läser detta) gillar såpor i allmänhet är: Det Ljuva Livet.

En berättelse på nätet där du själv kan använda din egen fantasi och låta denna skapa en stor del av handlingen.

Cheecka om berättelsen kan vara något på följande adress:

http://detljuvalivet.100webspace.net/detljuvalivet.html